SALOMON (SIMON) GARF, geboren Amsterdam 1879 – overleden Auschwitz


Doek 36 x 28 cm. Verkocht / Sold

1943.

Salomon Garf genoot een gedegen kunstopleiding aan de Amsterdamse academie bij de professoren Allebé, Dake en Van der Waay. Hij schilderde tekende en etste, maakte linoleumsneden. Zijn typisch Larense genretaferelen, figuurstukken en portretten verkochten goed bij de Larense Kunsthandel. Stillevens schilderde hij voor zijn eigen plezier. Ze tonen duidelijk zijn grote artistieke begaafdheid, zoals ook zijn prachtige, mondaine portret- en figuurstukken dat doen. Werk van zijn hand is te vinden in het Singer Museum in Laren. Zijn verblijf was in Amsterdam, Antwerpen 1905, Laren (NH) aan de Torenlaan 56 van 1905 – 1914, daarna in Amsterdam.

Garf was lid van de Amsterdamse kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en St. Lucas. Hij gaf les aan Betsy van Gelder, D. Isselman, baron van Lamsweerde, Lou Loeber, Nina Smith, Gonda Wulfse, Jan Wijga en M.C. Zelander. Samenwerking met: Emanuel van Beever, A.J. le Gras, Toon de Jong, Dirk Ocker, J.A. van Schooten en David Schulman. Hij overleed in het Duitse concentratiekamp Auschwitz.

Het schilderij is in een goede staat, zonder restauraties en onlangs schoon gemaakt. Tevens gevat in een antieke goudvergulde ornamentlijst (waarschijnlijk de originele).
De voorstelling is het portret van een spinster aan het werk, waarschijnlijk in het oude Laren (NH) van vroeger.

Op de achterzijde (zie foto 3 ) nog een oud etiket van de “Larensche Kunsthandel” vestiging Amsterdam aan de Heerengracht 495. Hierop vermeld de titel: “Spinster”, de afmeting van het doek en de kunstenaar.